
O wadze decydują okresy między weekendami
4 lutego 2014, 07:24Niemal każdy tyje w czasie weekendu i chudnie przez pozostałe dni tygodnia. Tym, co wydaje się odróżniać szczupłych od osób z nadwagą/otyłością, nie jest zakres sobotnio-niedzielnego wzrostu wagi, lecz to, co dzieje się z ich masą w tygodniu roboczym.

Wilk wilkowi nauczycielem
3 lutego 2014, 10:38Uczeni z wiedeńskiego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej donoszą na łamach PLOS ONE o kolejnej różnicy pomiędzy psami a wilkami. Mimo, że oba gatunki są blisko spokrewnione, nie są identyczne. Tym razem okazało się, że wilki obserwują się nawzajem bardziej uważnie niż psy i w związku z tym lepiej się od siebie uczą

Koszty psychologiczne uznania otyłości za chorobę
29 stycznia 2014, 10:48Komunikaty, w których otyłość nazywa się chorobą, mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowe zachowania i przekonania osób z nadmierną wagą.

Mniej otyłych wśród zamożnych nastolatków, więcej wśród ubogich
13 stycznia 2014, 19:00Eksperci z Uniwersytetu Harvarda donoszą, że w ostatnim dziesięcioleciu w USA spadł odsetek otyłych nastolatków w rodzinach zamożnych, a zwiększył się w rodzinach ubogich. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak ćwiczeń fizycznych w tej drugiej grupie

Nowy gracz w dziedzinie otyłości
10 stycznia 2014, 13:37Najnowsze badania wskazały w mózgu białko, które odgrywa ważną rolę w zapobieganiu otyłości. Alfa2-delta-1 (α2δ-1) to podjednostka kanału wapniowego i receptor trombospondyny.

Ćwiczące mięśnie uwalniają zbawienną molekułę
8 stycznia 2014, 11:28Nie od dzisiaj wiadomo, że ćwiczenia fizyczne pozwalają zachować zdrowie i żyć dłużej. Dotychczas jednak mechanizm stojący za pozytwnymi zmianami nie był dobrze poznany. Teraz z najnowszego numeru Cell Metabolism dowiadujemy się o zidentyfikowaniu molekuły, która powstaje podczas ćwiczeń fizycznych i ma pozytywny wpłw na metabolizm

Szczęście kluczem do zadowolenia z wagi
6 grudnia 2013, 12:02Kobiety będące szczęśliwe w związku są częściej zadowolone ze swojej wagi, nawet jeśli ich kształty odbiegają od ideału.
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
Duńczycy czekają na werdykt Księgi Guinnessa w sprawie superostrygi
23 października 2013, 11:37Wiele wskazuje na to, że w Morzu Wattowym złowiono największą ostrygę świata. Mięczak mierzy 35,5 cm i waży ponad 2 kg. Obecnie zwierzę znajduje się w akwarium duńskiego Wadden Sea Centre. Tamtejsi naukowcy sądzą, że ma ok. 20 lat.

Eukaliptusy wskazują na występowanie złota
23 października 2013, 10:35Australijscy naukowcy potwierdzili, że złoto z liści eukaliptusów nie zostaje przypadkowo nawiane przez wiatr, lecz trafia tam, pobrane ze złoża za pośrednictwem sięgających głęboko korzeni.